Základná škola v Rohožníku sa v novom školskom roku rozrástla o nové priestory a 162 nových miest

76

Medzi obce a mestá, ktoré mohli vďaka európskym peniazom rozšíriť kapacity základných škôl, sa radí aj Rohožník na Záhorí. Vďaka podpore vyše troch miliónov eur sa vytvorilo šesť nových kmeňových tried a dve odborné učebne. Kapacita obecnej základnej školy sa tak zvýšila z 324 na 486 miest. To sa dosiahlo nadstavbou existujúcej budovy. Súčasťou projektu bola aj výstavba telocvične, debarierizácia priestorov či zelené opatrenia ako napr. vegetačná strecha a vodozádržné doplnky.

„Podľa analýz donedávna chýbalo v základných školách 360 kmeňových tried. Dôvodom je rozvoj miest a obcí a najmä migrácia do Bratislavského kraja na úrovni 8 000 obyvateľov ročne. Čo vytvára tlak na infraštruktúru a zvyšuje sa nedostatok kapacít. BSK sa tejto témy ujal napriek tomu, že to nie je jeho kompetencia. Avšak úrad v rámci regionálneho rozvoja naslúcha problémom územia a hľadá riešenia,“vysvetlil predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba .

BSK v Bruseli vyrokoval novú oprávnenú aktivitu do Integrovaného regionálneho operačného programu nakoľko téma podpory kapacít základných škôl pre BSK nebola doteraz oprávnená.

Celková alokácia predstavovala 63 miliónov, vďaka čomu bolo podporených 26 projektov. Vzniklo tak 214 nových kmeňových tried. Investíciou sa zasanovala viac ako polovica z chýbajúcich 360 tried na základných školách.