Trvalo udržateľné vykurovanie bioenergiou

159

Kríza cien energií, množiace sa prejavy zmeny klímy, ohrozenie energetickej bezpečnosti. Toto všetko nás poháňa k tomu, aby sme konali viac než kedykoľvek predtým. V otázke dekarbonizácie a zabezpečenia našich dodávok energie, predstavuje kľúčovú zložku práve CO2 neutrálna bioenergia (energia vyrobená z biomasy).

Počas 23. – 26. septembra 2024 sa v rakúskom meste Linz uskutočnil medzinárodný vzdelávací seminár o bioenergetickom vykurovaní, organizovaný Energetickou akadémiou OÖ Energiesparverband (Energetická agentúra spolkovej krajiny Horného Rakúska). Zástupcovia 14 krajín sveta, vrátane zástupcu BSK – Inštitútu regionálnej politiky Bratislavského kraja – v oblasti energetiky, absolvovali 3 denné interaktívno-zážitkové školenia o politikách v oblasti bioenergie, podporných programoch a rozvoji trhu v Hornom Rakúsku, udržateľnosti bioenergie a spaľovacích technológií s nízkymi emisiami a vysokou účinnosťou.

Práve región Horného Rakúska môžeme považovať za premianta v oblasti bioenergetiky. Až 17 % primárnej energie pochádza z trvalo udržateľnej bioenergie, 32 % obydlí je vykurovaných čistou bioenergiou a v odvetví biotepla je viac ako 6 000 pracovných miest. Horné Rakúsko má jednu z najvyšších hustot malých automatických bioenergetických vykurovacích systémov na svete.

Od polovice 90. rokov dáva región Horného Rakúska politickú prioritu práve energetickej účinnosti a obnoviteľnej energii. Obnoviteľné zdroje v súčasnosti pokrývajú 33 % potreby primárnej energie v regióne: 16 % bioenergia, 11 % vodná energia a 6 % solárna a iné obnoviteľné zdroje energie. 65 % všetkého vykurovania priestorov už pochádza z obnoviteľného a odpadového tepla. Strategické rozhodovanie a komplexné opatrenia v politikách udržateľnej energetiky vytvorili na trhu dopyt po efektívnych technológiách vykurovania. Bioenergia je pre región dôležitou ekonomickou hnacou silou a zohráva kľúčovú úlohu v ambíciách regiónu dosiahnuť klimatickú neutralitu. Do bioenergetických palív a zariadení sa ročne investuje viac ako 1 miliarda eur.

Čo je to trvalo udržateľné bioteplo?

Podľa Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) je práve lesná bioenergia dôležitou súčasťou trvalo udržateľného zásobovania energiou v Európe, najmä na výrobu tepla. Ide teda o kľúčový prvok energetickej transformácie a energetickej bezpečnosti. Viac ako 90 % biomasy využívanej na výrobu energie pochádza z európskych zdrojov. Trvalo udržateľné lesy naďalej absorbujú uhlík z atmosféry. Okrem dreva alebo vlákninového dreva poskytujú významné množstvo nekvalitných zdrojov dreva a zvyškov, ktoré možno energeticky využiť. Nemusia sa na to rúbať žiadne lesy.

Rozvoj trhu s bioteplom v Rakúsku stojí na troch kvalitatívnych pilieroch:

  • trvalo udržateľné lesnícke postupy
  • starostlivá výroba paliva a efektívna distribúcia
  • efektívne a nízkoemisné vykurovacie zariadenia

Bioenergia pochádza z CO 2 neutrálnych a trvalo udržateľných palív (väčšinou peliet a drevnej štiepky) vyrobených zo zvyškov trvalo udržateľného lesného hospodárstva a vedľajších produktov drevárskeho priemyslu. Kvalita a pohodlie moderných, plne automatizovaných vykurovacích zariadení s ultranízkymi emisiami vytvárajú dôveru spotrebiteľov. Prísne kritériá zabezpečujú, že sú inštalované iba vysoko efektívne technológie.

Postupná transformácia trhu smerom k moderným, účinným a nízkoemisným systémom biotepla, ponúka významnú príležitosť pre cenovo dostupné a domáce dodávky energiespojené s ochranou klímy a životného prostredia