Náučný chodník Malé Leváre

9376
Atraktívnou formou sprístupnený ostrovček na severnom brehu jazera na trase NCH Malé Leváre, foto: Ivan Ružek, naucnechodniky.eu

Prinášame vám siedmy diel zo seriálu Náučné chodníky. Spoznávajte s nami skryté zákutia Bratislavského kraja. Prejdite sa malebnou krajinou Záhoria.

Časť NCH Malé Leváre vedie po telese hrádze rieky Morava, foto: Ivan Ružek, naucnechodniky.eu

Náučný chodník Malé Leváre začína priamo v centre rovnomennej obce. Dopraviť sa sem viete autobusom, autom alebo na bicykli. Ak sa rozhodnete pre bicykel, naplánujte si cestu Letným vlakom Záhoráčik. Výlet na bicykli si spravte napríklad zo Zohora do Malých Levár po Cyklotrase Železnej opony – Eurovelo 13.

A vďaka aplikácii do terénu Tematická cesta Záhorím dostanete nespočetné množstvo ďalších tipov na výlety.

Úvodný informačný panel NCH Malé Leváre, foto: Ivan Ružek, naucnechodniky.eu

Prechod Náučného chodníka Malé Leváre môže pešo trvať okolo 4-5 hodín, zatiaľ čo cyklisti ho zdolajú za 1-1,5 hodiny. Jeho trasa vás totiž zavedie cez centrum obce, kde sa dozviete niečo o jej histórii, okolo Kostola Nanebovzatia Panny Márie až na hrádzu Moravy a cez rekreačnú oblasť Rudava späť do centra obce Malé Leváre.

Rekreačná oblasť Rudava vznikla po ťažbe štrkopieskov južne od obce Malé Leváre, foto: Ivan Ružek, naucnechodniky.eu

Okrem histórie sa na informačných tabuliach dozvieme o špecifikách lužných lesov a nivných lúk Malých Levár, o návrate bobra vodného na toto územie (jeho činnosť je možné pozorovať aj v okolitej prírode), o bocianoch a vtáctve Malých Levár. Okrem voľne žijúcich živočíchov, ktorých je možné po ceste stretnúť, na vás dýchne aj trocha histórie formou opustených bunkrov – tzv. pevností z čias budovania československého opevnenia.

Zarastajúce slepé rameno a vojenské opevnenie z 30-tych rokov 20. storočia na trase NCH Malé Leváre, foto: Ivan Ružek, naucnechodniky.eu
Jedno z viacerých miest, kde je možné pozorovať prejavy činnosti bobra vodného v krajine na trase NCH Malé Leváre, foto: Ivan Ružek, naucnechodniky.eu

Pri návšteve tohto miesta nevynechajte ani návštevu Levandulandu – levanduľového pola, ktoré sa nachádza pri rekreačnej oblasti Rudava. Dni otvorených dverí a samozberu sú v termíne 11. – 19.7. 2020 denne, v čase 10:00-19:00.

Pokiaľ budete mať chuť na trochu histórie, za návštevu stojí Habánske múzeum v susednej obci Veľké Leváre.

Priečelie Habánskeho múzea na náučnom chodníku v obci Veľké Leváre, foto: Ivan Ružek, naucnechodniky.eu
Mapa trasy NCH Malé Leváre s vyznačenou polohou informačných panelov

Tipy a inšpirácie na ďalšie vychádzky po Bratislavskom regióne nájdete na našom webe v sekcii Náučné chodníky alebo Tematické cesty.

Zdroj: naucnechodniky.eu