V Malackách sa školy otvárať nebudú, pokračujú v dištančnom vzdelávaní

902

Vedenie mesta Malacky sa s riaditeľmi škôl dohodlo, že dištančné vzdelávanie bude pokračovať a školy sa otvárať nebudú. Ich otváranie v najhoršej epidemickej situácii bez toho, aby štát zabezpečil dostatočné množstvo odberných miest, považuje primátor Malaciek Juraj Říha za absurdné.

Říha pripomenul, že už teraz nie sú v Malackách voľné termíny na testovanie, a teda rodičia nemôžu splniť štátom predpísanú podmienku. „Znepokojuje ma, že ani najvyšší predstavitelia štátu nemajú v tejto chvíli jasno v tom, či je otvorenie škôl na prospech veci,“ dodal s tým, že školy zostávajú zatvorené preto, aby rodičia malackých detí nestratili nárok na pandemickú OČR.

Podľa jeho slov budú naďalej v prevádzke iba školy pre deti rodičov zo strategickej infraštruktúry, prípadne tých, ktorí nemôžu pracovať formou home office. Podmienkou je preukázať sa negatívnym testom zákonného zástupcu dieťaťa, nie starším ako 7 dní.

Primátor tiež dodal, že mesto bude priebežne vyhodnocovať epidemiologickú situáciu a možnosti testovania v Malackách. „Podľa toho sa rozhodne o ďalšom postupe v otázke otvárania škôl. Naďalej budeme apelovať na štát, aby rozšíril možnosti testovanie pre obyvateľov,“ uviedol s tým, že síce štát tvrdí, že v mestách sú zabezpečené odberové miesta, no konkrétne v Malackách jedno z dvoch MOM funguje iba počas pracovných dní.

Zdroj: TASR