Župný modranský kaštieľ zdobí aj storočný platan

1327
Foto: www.moska.sk
Foto: www.moska.sk

Pri Malokarpatskom osvetovom stredisku stojí mimoriadne vzácny strom. Platan, ktorý tento rok oslavuje storočnicu.

Hovorí sa, že stromy majú silnú energiu a čím sú staršie, tým je silnejšia. Krásny platan, ktorý stojí pri kaštieli v Modre, by jej mal určite na rozdávanie.

Príbeh stromu, ktorý oslavuje sto rokov

Je to platan, ktorý bol podľa výskumu posadený v roku 1921. Mesiac sa neuvádza, ale v tomto roku sa dožíva neuveriteľných 100 rokov. Dominantou dvora pred rokom 1921 bola lipa malolistá, ktorú z neznámych príčin vymenili za dnešný platan. Dnes je skutočnou dominantou nádvoria, každým ročným obdobím mení atmosféru dvora, v tomto jarnom období jeho koruna je bezpečným domovom vtákov, ktoré sa vracajú naberať z jeho energie. Počas horúcich letných dní poskytuje príjemné schladenie nielen pre budovu, ale vytvára príjemný tieň na odpočinok.

Foto: www.moska.sk
Foto: www.moska.sk

Platan zažil za sto rokov horšie aj lepšie časy. Vďaka starostlivosti o jeho kondíciu, sa každému dokáže odvďačiť vyžarovaním svojej nekonečnej a nevyčerpateľnej energie. Jeho obvod je 4,5 m, vysoký je cez 20 m a za posledné tri rok narástol vo svojom obvode o 30 cm. Zaujímavosťou je, že tento majestátny strom mení svoju kôru raz za 3 – 4 roky a práve v tomto roku sa farby jeho kôry menia.

Foto: www.moska.sk
Foto: www.moska.sk

Budova kaštieľa je majetkom Bratislavského samosprávneho kraja a práve ten realizuje rozsiahlu rekonštrukciu, aby sa v priestoroch budovy zrealizoval zámer vybudovať moderné Malokarpatské osvetové stredisko, Kultúrno-kreatívne centrum kraja. Zámer rekonštrukcie je vytvoriť priestor pre širokú kreativitu záujmovo – umeleckej činnosti. Oživí sa pôvodný obsah, ktorému sa v minulosti darilo,moderné vinársko-spoločenské využitie. Prevádzku tu bude mať vinotéka, ktorá bude ponúkať tie najlepšie vína našich malokarpatských a rakúskych vinárov.

Zdroj: Malokarpatské osvetové stredisko v Modre