V Karlovej Vsi pribudla takmer stovka nových stromov

775
V rámci náhradnej výsadby pribudli na Jamnického ulici tieto okrasné čerešne.

Ešte pred záverom roka pred vianočnými sviatkami vysadili na Matejkovej a Jamnického ulici v Karlovej Vsei 13 okrasných čerešní. Hneď na začiatku nového roka k nim pribudlo ďalších 84 stromov a živý plot. Všetko vysadili pracovníčky referátu životného prostredia miestneho úradu v spolupráci so zamestnancami verejnoprospešných služieb v rámci náhradnej výsadby drevín.

„Novým jedincom nahrádzame každý strom, ktorý bol v minulosti odstránený. Dôvodov je viacero. Mohol byť už suchý, poškodený alebo v rizikovom stave. Patria tam i stromy ktoré poškodzujú inžinierske siete,“ informuje Magdaléna Svoreňová z referátu životného prostredia miestneho úradu. Náhradná výsadba musí byť realizovaná do výšky spoločenskej hodnoty odstránených drevín. Ak vyrúbu strom väčších rozmerov s vyššou hodnotou, nahradia ho viacerými novovysadenými stromami.

Na Hlaváčikovej 4 – 6 zasadili na začiatku roka osem okrasných čerešní, 14 javorov poľných na svahu na ulici Jána Stanislava 55/ Nad lúčkami. V seniorcentre na Lackovej 4 pribudlo desať tisov prostredných a v areáli MŠ Ľudovíta Fullu šesť hlohov obyčajných. Na Pribišovej vysadili 12 javorov mliečnych, štyri slivky čerešňoplodé a jeden platan javorolistý. Areál MŠ Ladislava Sáru je bohatší o sedem dubov letných a živý plot z hrabu obyčajného. Tzv. školské námestie pred budovou ZŠ A. Dubčeka je obohatené o ľaliovník tulipánokvetý a dva javory mliečne. Ďalších päť okrasných čerešní pribudlo v areáli MŠ Kolískova a jedna v Parku Kaskády.

Stromy zasadené v rámci náhradnej výsadby prispôsobujú umiestnenej ploche. „Podľa dispozičných možností tejto plochy uprednostňujeme rôzne špeciálne vyšľachtené odrody, napr. štíhle bezplodové alebo kvitnúce druhy. Základom je, aby strom nič neobmedzovalo, rovnako aby ani strom nikoho neobmedzoval a vhodne doplnil lokalitu. Napríklad aj vytvorením zakvitnutého stromoradia na jar, alebo protihlukovou a vizuálnou bariérou medzi bytovými domami a cestou resp. parkoviskom,“ vysvetľuje Magdaléna Svoreňová.

V mnohých prípadoch však nevedia stromy vysadiť na to isté miesto. Často sú v kolízii s inžinierskymi sieťami, a preto musia pre náhradnú výsadbu nájsť iné mesto. Ak je to možné, umiestňujú ich v blízkom okolí. „Snažíme sa vypĺňať plochy, kde dreviny majú potenciál dlhodobého rastu a zároveň zlepšia mikroklimatické a hygienické podmienky v mieste výsadby,“ dodáva Magdaléna Svoreňová.

Napríklad na Dlhých dieloch majú stromy ťažšie podmienky na rozvoj. V pôde je veľa sute a kameňa. Výkop pre budúci strom musí byť hlbší. Potrebné je pridať zeminu, aby mal lepšie podmienky pre zdravý rast.

Zdroj: Karlova Ves