Baza: Tajomná, voňavá a liečivá

2816

Natrhajte si úžasnú bazu a inšpirujte sa niektorým z receptov starých mám.

Baza sa mnohokrát nazýva magickou, pretože bola obľúbená už v stredoveku na liečbu rôznych neduhov a verilo sa, že v jej kríkoch žijú čarodejnice. Často sa tiež spomína v rozprávkach, kde je prísadou do bosoráckych lektvarov. Trhajte ju ideálne v lese, ďaleko od ciest či prašných chodníkov. Pomôže vám pri prechladnutí, tráviacich problémoch a je silný antioxidant. A tu je pár tipov, ako ju využiť v domácnosti:

Bazový čaj

Bazu porozkladajte napríklad na plechy vystlané papierom a nechajte pár dní uschnúť. Skladovať ju môžete v plátených vreckách či sklenených fľašiach a variť z nej čaj až do ďalšej sezóny.

Bazový sirup

Do hrnca s vodou (asi 2,5 litra) dáme 35 – 40 kvetov bazy, citrónovú šťavu z 2-3 citrónov a jeden citrón nakrájaný na kolieska, necháme 24 hodín odstáť v prevarenej a vychladnutej vode. Precedíme do hrnca, pridáme asi 1 a štvrť kila cukru a jednu lyžičku kyseliny citrónovej, varíme za stáleho miešania do zhustnutia a ešte horúce zlejeme do fliaš, ktoré dobre uzavrieme a skladujeme na tmavom mieste.

Bazová limonáda

Čerstvú bazu namočte do džbánu s vodou, citrónom a pár plátkami na ozdobu a medom a nechajte pár hodín odstáť v chladničke. Výborná kombinácia je tiež baza s pomarančom či plátkami jabĺk.

Bazový cukor

Do kryštálového cukru pridajte pár kvetov bazy a nechajte dobre odstáť. Doba spotreby je síce kratšia, ako „čistého“ cukru, ale voňavý cukor bude stáť za to.

Bazový med

Podobne ako cukor, aj med môžete zlepšiť krásnou vôňou bazy. Zalejte pár kvetov medom a nechajte aspoň týždeň v zavretej fľaške odstáť.