
S blížiacim sa termínom podávania prihlášok na stredné školy, ktorý je 20. 2. 2025, sa musia deviataci základných škôl rozhodnúť, kam povedú ich kroky ďalej. Pre niektorých je to jasná voľba, pre iných riadna dilema.
Zo škôl v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) si môžu vyberať z 13 gymnázií (z nich 8 má aj bilingválne triedy), jednej športovej školy, 6 priemysloviek, 9 technických odborných škôl, 3 obchodných a 1 hotelovej akadémie, 8 odborných škôl zameraných na služby, 3 umeleckých škôl, 2 konzervatórií, 2 zdravotníckych a 2 pedagogických škôl.
„Výber nie je vždy jednoduchý. Rád by som ale apeloval na rodičov, že gymnázium nemusí byť jedinou a tou správnou voľbou. Rovnako pri podávaní prihlášky odporúčam nedávať štyri gymnáziá, ale aj odborné školy, z ktorých sa dá rovnako pokračovať aj na vysokú školu. Benefitom však bude remeslo v ruke. Považujem za dôležité, aby sa mladí ľudia vedeli po škole nielen zamestnať, ale aby ich budúca profesia aj bavila. Dopyt po absolventoch stredných odborných škôl je veľký, dokonca niektorí žiaci si svoje budúce povolanie nájdu už počas štúdia alebo si založia svoju firmu,“ povedal predseda BSK Juraj Droba.
Stredná odborná škola gastronómie a hotelových služieb na Farského 9 v Bratislave je ideálnym miestom pre tých, ktorí túžia po kariére v gastronómii, hotelierstve či potravinárstve. S bohatou históriou a neustálym rozvojom ponúkame študentom kvalitné vzdelanie spojené s praktickými skúsenosťami v modernom prostredí.
História a tradícia
Naša škola začala svoju činnosť v školskom roku 1973/74 ako Odborné učilište, n. p. Bratislavský mäsový priemysel, zamerané na profesie mäsiar – údenár pre chlapcov a údenárka pre dievčatá. V roku 1981 vzniklo Stredné odborné učilište potravinárske, ktoré rozšírilo ponuku odborov o cukrovinkárstvo a cukrárstvo. Postupne sme pridávali ďalšie odbory, aby sme reflektovali potreby trhu a záujem študentov.
Moderné vybavenie a investície do budúcnosti
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pokračuje v modernizácii školstva. Rekonštruuje nielen budovy a interiéry škôl, ale zavádza aj nové atraktívne odbory a buduje Centrá odborného vzdelávania a prípravy (COVP). Práve tie podporujú odborné vzdelávanie a lepšie prepájajú praktické vyučovanie s reálnym pracovným prostredím. Jedným z takýchto projektov je aj pracovisko Strednej odbornej školy (SOŠ) gastronómie a hotelových služieb na Harmincovej v Bratislave, ktoré bude slúžiť pre oblasť potravinárstva.
V októbri 2023 sme otvorili zrekonštruované Centrum odborného vzdelávania a prípravy (COVP) na Harmincovej ulici v Dúbravke. Tento moderný priestor poskytuje našim študentom atraktívne a profesionálne prostredie na prax, podobné reálnemu podnikateľskému prostrediu. Komplexnou rekonštrukciou prešli štyri podlažia budovy, kde vznikli prevádzky pre pekárov, cukrárov a mäsovýrobu. Tento projekt bol realizovaný s podporou Bratislavského samosprávneho kraja a financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu.
- Kvalitné vzdelanie: Spojenie teoretických vedomostí s praktickými zručnosťami.
- Moderné vybavenie: Nové COVP poskytuje študentom prostredie podobné reálnemu pracovnému prostrediu.
- Tradícia a skúsenosti: Viac ako 50 rokov histórie v oblasti odborného vzdelávania.
- Uplatnenie na trhu práce: Naši absolventi sú žiadaní v gastronómii, hotelierstve a potravinárstve.
„Posledných tridsať rokov bolo stredné odborné školstvo podceňované. A pritom vidíme, že nám stále viac chýbajú remeselníci ako napríklad kuchári, čašníci, či pracovníci v cestovnom ruchu. Našim cieľom je zatraktívňovať odborné školstvo a tiež zvyšovať uplatniteľnosť absolventov škôl v praxi. Preto je dôležité mať kvalitné školy a v nich moderné vybavenie. A to sa nám aj darí plniť. Aj vďaka tomu záujem o naše odborné školy stúpa, uviedol predseda BSK Juraj Droba na slávnostnom otvorení zmodernizovaného Centra odborného vzdelávania a prípravy na Harmincovej v Dúbravke.











Študijné odbory
Ponúkame širokú škálu študijných a učebných odborov, medzi ktoré patria:
- študijné odbory
Hotelová akadémia – 6323 K (5-ročné štúdium s maturitou)
Poradenstvo vo výžive – 2950 M (4-ročné štúdium s maturitou)
- učebné odbory (4-ročné štúdium s výučným listom)
Mäsiar kuchár – 2956 H
Cukrár kuchár – 2977 H
Cukrár pekár – 2978 H
- učebné odbory (3-ročné štúdium s výučným listom)
Čašník, servírka – 6444 H
Kuchár – 6445 H
Mäsiar, lahôdkar – 2955 H
Cukrár – 2964 H
Pekár – 2962 H
- Nadstavbové štúdium (2-ročné štúdium s maturitou)
Podnikanie v remeslách a službách – 6403 L
- Vyššie odborné štúdium (3-ročné štúdium)
Potravinárstvo – hygiena potravín – 2940 Q
Neváhaj a pridaj sa k nám
Termín odovzdania prihlášok na stredné školy sa blíži! Využite poslednú šancu prísť si pozrieť našu a Vašu budúcu školu v rámci Dňa otvorených dverí 29. januára od 9.00 do 13.00 hod.
Uvidíte ukážky zručností našich cukrárov, pekárov, mäsiarov, čašníkov, kuchárov, hotelákov, poradcov vo výžive, porozprávať sa s nimi, majstrami odbornej výchovy a učiteľmi.
Pre viac informácií navštívte webovú stránku Bratislavského kraja, alebo kontaktujte priamo školu.