V nedeľu 10. septembra 2023 vás pozývame do hlavného mesta vína, do Rače.
Spojíme koncepty vinárskeho sveta a gastronómie a ponúkneme menu s prihliadnutím na prostredie a ročné obdobie, aby sme medzi nimi vytvorili zaujímavý a intenzívny vzťah v súlade s aktuálnymi trendmi. Spojiť miestne vína s inými miestnymi produktami je prirodzené a toto prepojenie bežne existuje pretože majú rovnaké klimatické podmienky, rastú v rovnakej pôde.
Objavujte nové veci, motivujte sa hovoriť a učiť sa o víne, o gastre – o niečom inovatívnom, inšpiratívnom, lokálnom, sezónnom. Jedlo a víno sú spojením duší, musia prekvapiť, potešiť hosťa a vytvoriť nezabudnuteľné spomienky.
Filip Ondrušek
Aktivista, cestovateľ a kuchár. Pracoval v michelinských reštauráciách po celom svete, varil pre saudského princa, varil v reštaurácii Cental v Peru, kde varí aj Virgílio Martinez, ktorá je, mimochodom, momentálne najlepšia reštaurácia na svete. Venuje sa súkromným degustáciám, robí konzultanta, odborného poradcu a gastro garanta. Rozvíja projekty s farmármi, lokálnymi dodávateľmi, rôznymi slovenskými výrobcami, remeselníkmi a ľuďmi, ktorí sú ako on. Okrem toho je striktne lokálny, sezónny a zbožňuje organické produkty. Podporuje zero waste.
Momentálne sa venuje súkromným podujatiam po celom svete (privat chef), varí akcie pre módne značky, svetové automobilky, akcie na pláži, vo výletných domoch alebo na jachtách. Je prepojený s rôznymi organizáciami ako Greenpeace alebo Slowfood. Spolupracuje s tržnicami na Slovensku a v Česku. Okrem degustácií realizuje diplomatické podujatia v rámci celej EÚ. Podieľa sa na rôznych projektoch doma aj v zahraničí. V Európe ale aj na Slovensku má svoje vlastné koncepty. Galérie, príroda a kvetinárstva sú jeho pódia, kde rád prezentuje svoje jedlá.
Vinohradníctvo a vinárstvo Križanovič – ochutnávka vín v Hájovni sobotu aj nedeľu
Rodinné vinárstvo z Rače. Vyrábajú vína tradičnými metódami a výlučne z hrozna dopestovaného v tomto chotári. Svojich priaznivcov a pravidelných hostí získavajú poctivou prácou vo vinohrade aj v pivnici, prírodnými vínami, zážitkovými degustáciami, domácimi produktami zo záhrady a unikátnym prostredím v útulnej pivnici na Alstrovej alebo v úchvatnom vinohrade Mautnaure s výhľadom od Bratislavu po Nitru.
Hájovňa
Pôvodná hájovňa z prelomu 19. a 20. storočia slúži ľuďom, ktorí prichádzajú do lesa za oddychom. Mesto Bratislava spolu s Mestskými lesmi a Metropolitným inštitútom prinavrátili budove a okolitému priestoru verejnú funkciu a momentálne tu ľudia nájdu voľnočasový pavilón s vnútorným grilom a vonkajšími ohniskami, zázemie pre turistov aj cyklistov, či ihrisko na petanq.
Záhradný hostinec Šínweg
Kúsok od centra Bratislavy, na úpätí Malých Karpát, leží záhrada, miesto priam stvorené na odpočinok od hektického mestského života v ktoromkoľvek ročnom období. Aj keď bola záhrada Šínweg upravená tak, aby ste sa tu cítili dobre, rovnako ako kedysi, aj dnes slúži ako zdroj ovocia a zeleniny.
Zdroj a foto: Račanský vinohradnícky chodník