Slávne Bratislavské rožky majú ochrannú známku a záznamy o nich siahajú až do 16. storočia. Možno ich poznáte aj ako bajgle. Je náročné pripraviť ich správne, ale my vám prezradíme recept.
Cesto na Bratislavské rožky musí obsahovať 30% tuku z hmotnosti múky, na povrchu musia mať typické mramorovanie, cesto tenké a chrumkavé a vnútri veľa správne ochutenej plnky. Tie môžu byť dve – maková alebo orechová. Tu je recept na tradičné Bratislavské rožky:
Prísady
- 300 g hladkej múky
- 300 g polohrubej múky
- 180 g masla
- 2 žĺtky
- 42 g čerstvých kvasníc
- 60 g práškového cukru
- 100 ml vlažného mlieka
- 5 g soli
- žĺtok na potretie
- Maková plnka: 200 g mletého maku, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 100 ml horúcej vody
- Orechová plnka: 100 g mletých orechov, 50 g práškového cukru, 1 PL rumu, 1 vanilkový cukor, 200 ml horúceho mlieka
Pripravíme si náplne. Cukor rozpustíme vo vode, pridáme mak a zohrievame, kým nezhustne. Odstavíme a pridáme vanilkový cukor. Orechovú plnku pripravíme podobným spôsobom, na záver primiešame rum. Obe plnky by mali pred plnením postáť aspoň hodinu.
Z mlieka, kvasníc a trochy cukru si pripravíme kvások. Po 20 minútach ho pridáme do múky. Pridáme zvyšný cukor, mlieko a soľ. Pridáme zmäknuté maslo a všetko spracujeme do vláčneho a nelepivého cesta. Cesto necháme kysnúť asi hodinu.
Vykysnuté cesto premiesime a po 20 minútach rozdelíme na cca 25 g kúsky, z ktorých urobíme guľôčky. Tie rozvaľkáme na oválne placky. Do stredu dáme valček plnky (25 g). Vytvarujeme valček a necháme podkysnúť. Pri ukladaní na plech vytvarujeme do písmena C orechové a do podkovičky makové.
Žĺtok rozmiešame s trochou studenej vody a potrieme rožky. Uložíme ich na chladné miesto, aby zaschli. Potom prenesieme na teplejšie miesto na asi 20 minút. Pečieme na 200 stupňov asi 12 minút.