Legendárne Bratislavské rožky: Upečte si ich podľa tradičného receptu

34326

Slávne Bratislavské rožky majú ochrannú známku a záznamy o nich siahajú až do 16. storočia. Možno ich poznáte aj ako bajgle. Je náročné pripraviť ich správne, ale my vám prezradíme recept.

Cesto na Bratislavské rožky musí obsahovať 30% tuku z hmotnosti múky, na povrchu musia mať typické mramorovanie, cesto tenké a chrumkavé a vnútri veľa správne ochutenej plnky. Tie môžu byť dve – maková alebo orechová. Tu je recept na tradičné Bratislavské rožky:

Prísady

  • 300 g hladkej múky
  • 300 g polohrubej múky
  • 180 g masla
  • 2 žĺtky
  • 42 g čerstvých kvasníc
  • 60 g práškového cukru
  • 100 ml vlažného mlieka
  • 5 g soli
  • žĺtok na potretie
  • Maková plnka: 200 g mletého maku, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 100 ml horúcej vody
  • Orechová plnka: 100 g mletých orechov, 50 g práškového cukru, 1 PL rumu, 1 vanilkový cukor, 200 ml horúceho mlieka

Pripravíme si náplne. Cukor rozpustíme vo vode, pridáme mak a zohrievame, kým nezhustne. Odstavíme a pridáme vanilkový cukor. Orechovú plnku pripravíme podobným spôsobom, na záver primiešame rum. Obe plnky by mali pred plnením postáť aspoň hodinu.

Z mlieka, kvasníc a trochy cukru si pripravíme kvások. Po 20 minútach ho pridáme do múky. Pridáme zvyšný cukor, mlieko a soľ. Pridáme zmäknuté maslo a všetko spracujeme do vláčneho a nelepivého cesta. Cesto necháme kysnúť asi hodinu.

Vykysnuté cesto premiesime a po 20 minútach rozdelíme na cca 25 g kúsky, z ktorých urobíme guľôčky. Tie rozvaľkáme na oválne placky. Do stredu dáme valček plnky (25 g). Vytvarujeme valček a necháme podkysnúť. Pri ukladaní na plech vytvarujeme do písmena C orechové a do podkovičky makové.

Žĺtok rozmiešame s trochou studenej vody a potrieme rožky. Uložíme ich na chladné miesto, aby zaschli. Potom prenesieme na teplejšie miesto na asi 20 minút. Pečieme na 200 stupňov asi 12 minút.

Najlepšie Bratislavské rožky pečú podľa nás na župnej Strednej odbornej škole gastronómie a služieb na Farského v Bratislave.