Letné kráľovstvo husaciny

397
Slovenský Grob zdobí socha zlatej husi
Slovenský Grob zdobí socha zlatej husi

Z dvorov grobských husacinárov sa šíri vôňa aj počas leta a chladnejšie dni sú na hody ako stvorené.

Chrumkavá domáca hus, voňavá pečienka a lokše sú pripravené podľa vyše storočných receptov a najmä s láskou. Slovenský Grob sa nazýva Kráľovstvom husaciny a kvôli tradičným receptom sem cestujú ľudia z celého sveta. Aj keď hlavná sezóna začína koncom augusta, reštaurácie sú otvorené po celý rok a upršané alebo chladnejšie letné dni sú ako stvorené na posedenie pri skvelej husacine. Rodinné reštaurácie majú útulné dvory a záhrady a po dobrom jedle sa môžete prejsť dedinkou a odfotiť sa napríklad pri takmer 3-metrovej soche zlatej husi, ktorá je symbolom tejto gastrotradície.

Domáca hus sa pečie podľa vychýrených rodinných receptov

Viete, ako sa stal Slovenský Grob Kráľovstvom husaciny?

Grobská tradícia začala tým, že v piatok domáce gazdinky upiekli hus a v krojoch ju ponúkali okoloidúcim priamo zo svojich dvorov. Návštevníci sa dobre najedli a odniesli si pekné spomienky, odovzdali dobré odporúčanie. Reštaurácie patriace do Cechu husacinárov, ktorý je zárukou kvality, nájdete tu.

Aké víno k husacine?

Aj biele aj červené! Biele je vhodnejšie s pevnejšou kyselinou, červené jemnejšie, ovocné. Či už si vyberiete biele či červené, najlepšie je malokarpatské!

Útulné dvory a záhrady sú ideálne na letné posedenie pri voňavej husacine