Z dvorov grobských husacinárov sa šíri vôňa aj počas leta a chladnejšie dni sú na hody ako stvorené.
Chrumkavá domáca hus, voňavá pečienka a lokše sú pripravené podľa vyše storočných receptov a najmä s láskou. Slovenský Grob sa nazýva Kráľovstvom husaciny a kvôli tradičným receptom sem cestujú ľudia z celého sveta. Aj keď hlavná sezóna začína koncom augusta, reštaurácie sú otvorené po celý rok a upršané alebo chladnejšie letné dni sú ako stvorené na posedenie pri skvelej husacine. Rodinné reštaurácie majú útulné dvory a záhrady a po dobrom jedle sa môžete prejsť dedinkou a odfotiť sa napríklad pri takmer 3-metrovej soche zlatej husi, ktorá je symbolom tejto gastrotradície.
Viete, ako sa stal Slovenský Grob Kráľovstvom husaciny?
Grobská tradícia začala tým, že v piatok domáce gazdinky upiekli hus a v krojoch ju ponúkali okoloidúcim priamo zo svojich dvorov. Návštevníci sa dobre najedli a odniesli si pekné spomienky, odovzdali dobré odporúčanie. Reštaurácie patriace do Cechu husacinárov, ktorý je zárukou kvality, nájdete tu.
Aké víno k husacine?
Aj biele aj červené! Biele je vhodnejšie s pevnejšou kyselinou, červené jemnejšie, ovocné. Či už si vyberiete biele či červené, najlepšie je malokarpatské!