Slovenský Grob: Kráľovstvo husaciny

3490

Predstavujeme vám ďalšiu obec v kraji, Slovenský Grob. Vďaka vychýreným husacinárom dostal prezývku Kráľovstvo husaciny, príďte túto tradičnú špecialitu ochutnať do niektorej z rodinných reštaurácií. S príchodom jarných dní sa začnú otvárať aj ich útulné dvory a gastrozážitok môžete spojiť so spoznávaním miestnych zaujímavostí.

V Slovenskom Grobe sa pečú tie najväčšie a najkvalitnejšie husi už 120 rokov. A po celý čas sa takmer nezmenili recepty – dedia sa z generácie na generáciu. Za chrumkavou husacinou sem cestujú návštevníci z celého sveta, dokonca až z ďalekého Japonska. A keďže Slovenský Grob leží v okrese Pezinok, je obklopený vinicami a ochutnáte tu aj výborné lokálne vína.

Okrem gurmánskeho zážitku je návšteva Grobu aj pastva pre oči. Je to malebná obec obklopená Malými Karpatmi a hlavnú ulicu zdobí symbol gastrotradície – obrovská zlatá hus. Najviac návštevníkov má Slovenský Grob koncom leta počas veľkolepých slávností s názvom Kráľovstvo husaciny, kde okrem husí ochutnáte domáce lokše, tradičnú kapustu, burčiak a malokarpatské vína.

V Slovenskom Grobe nájdete aj tri vzácne pamiatky. Rímskokatolícky kostol sv. Jána Krstiteľa z roku 1635, kaplnku Sedembolestnej Panny Márie z roku 1759 a kaplnku svätej Anny z roku 1790.

Rímskokatolícky kostol sv. Jána Krstiteľa. Zdroj: www.pamiatkynaslovensku.sk
Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie. Zdroj: www.pamiatkynaslovensku.sk
Kaplnka sv. Anny. Zdroj: wikipedia.com

Kráľovstvo husaciny

Chrumkavá domáca hus, voňavá pečienka a lokše sú pripravené podľa vyše storočných receptov a najmä s láskou. Grobská tradícia začala tým, že v piatok domáce gazdinky upiekli hus a v krojoch ju ponúkali okoloidúcim priamo zo svojich dvorov. Návštevníci sa dobre najedli a odniesli si pekné spomienky, odovzdali dobré odporúčanie. Záruku kvality však majú len tie reštaurácie, ktoré patria do Cechu husacinárov.

Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1214 a má len niečo vyše 5000 obyvateľov

Každý husacinár vám na otázku, kedy je sezóna, odpovie – po celý rok! Za hlavnú sezónu síce považujeme september až november, ale rodinné reštaurácie vás na husacie špeciality pozývajú po celý rok. Každé obdobie má svoju atmosféru. V zime vás v útulnom interiéri privíta omamná vôňa, teplo z krbu či pece a aperitív na zahriatie. V lete si zase môžete posedieť v pekne upravených dvoroch, kde sú aj atrakcie pre deti.

Grobská hus sa zapíja malokarpatským vínom. Ale akým?

Aké víno sa vám viac hodí k husacine, biele či červené? Oboje je správne, hovoria husacinári. Biele je vhodnejšie s pevnejšou kyselinou, červené jemnejšie, ovocné. A najlepšie je vždy malokarpatské!