Víťazný návrh architektonickej súťaže na Komenského námestie vracia zeleň

1940

Komenského námestie má svojho víťaza. V druhej etape spomedzi štyroch tímov porotu najviac presvedčil návrh od ateliéru Totalstudio.

Návrh podľa odbornej poroty najpresvedčivejšie odpovedá na výzvy zadania. Nachádza správnu mieru civilnosti pri exkluzivite materiálov a prevedení, dobre reaguje na technické limity územia. Priestor členia jednoduchou, bielo lakovanou oceľovou konštrukciou, ktorá sa bude popínať zeleňou, ponesie osvetlenie alebo zavesené atrakcie.

Víťazný návrh reflektuje na požiadavky od ľudí, zároveň najlepšie reaguje na fakt, že pod časťou námestia existujú podzemné priestory patriace divadlu, čo výrazne obmedzuje možnosti, čo sa dá nad ne umiestniť – napríklad, nie je preto možné vysadiť vzrastlé stromy na celom území.

Foto: Metropolitný inštitút Bratislavy 
Foto: Metropolitný inštitút Bratislavy 

Počas leta bol povrch námestia lokálne opravený, namiesto šedého asfaltu na námestí umelec Pavol Bartoš namaľoval kresbu, ktorá priestor oživuje a zjednocuje. Dočasný pavilón, ktorý tu pribudol, zostane na námestí do obdobia, kedy hlavné mesto začne s jeho obnovou podľa návrhu vybratého v súťaži. Postupne jeho obvodové „steny” obrastú popínavé rastliny nasadené v kvetináčoch, a tým zároveň oddelia a vymedzia priestor námestia od ulíc Gorkého a Jesenského a vytvoria pokojnú zónu.

Pavilón je zložený z modulov tak, aby bol v budúcnosti použiteľný aj na iných miestach, ktoré bude chcieť mesto podobným spôsobom aktivovať. Všetky súťažné návrhy si môžete pozrieť online na http://bit.ly/komenskehovysledky.

Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy