Zoznámte sa s obyvateľmi Ekocentra Čunovo: Hady, žaby, jašterice

552
Ilustračný obrázok - skokan zelený
Ilustračný obrázok - skokan zelený

Ekocentrum Čunovo leží v areáli zrekonštruovaného kaštieľa v srdci dunajských luhov. V interaktívnej expozícii spoznáte plazy a obojživelníky a počas potuliek v blízkej prírode ich môžete pozorovať.

Biotop lužného lesa je charakteristický blízkosťou vody a pravidelnými záplavami. Vytvára tak veľmi zaujímavý a pestrý ekosystém. Toto sú najrozšírenejšie plazy a obojživelníky:

Hady, žaby, jašterice

V našej záhrade stretnete viacero druhov jašteríc. Za ostatnými plazmi a obojživelníkmi sa však musíte vydať do blízkych lužných lesov. Pozorujte, ako sa na slnku vyhrievajú korytnačky močiarne, rosničky zelené či ropuchy bradavičnaté. Pravidelné záplavy majú radi aj užovky a slepúchy. Jedovaté hady v týchto končinách nestretnete, ale dávajte pozor, aby ste na ne nestúpili, keď pôjdete lesom. Najmä v rakúskej časti dunajských luhov sa často vyskytuje aj mlok alebo salamandra škvrnitá, o ktorej koluje veľa legiend. Starí Gréci verili, že mlok dokáže uhasiť oheň. Názov salamander má arabsko – perzský pôvod a znamená „žije v ohni“.

Pár zaujímavostí alebo FUN FACTS:

  • Hady nemajú viečka. Namiesto toho majú špeciálnu membránu, ktorá oči chráni. Preto môže byť pohľad na ne taký desivý – uprene na vás pozerajú bez žmurknutia.
  • Nie vždy sa hady vlnia. Existuje niekoľko typov plazenia, pri jednom z nich je had takmer rovný a posúva sa vpred pomaly pomocou svalov – napríklad v úzkych tuneloch.
  • Najnebezpečnejšia „jašterica“, teda zástupca jašterotvarých obojživelníkov, je varan komodský (komodo dragon). Môže mať až 100 kíl a dva-tri metre a ak má príležitosť, útočí aj na ľudí, pričom následky sú veľmi vážne. Žije na indonézskych ostrovoch a Komodo Island je dokonca pre bežnú verejnosť uzavretý – práve kvôli opakovaným napadnutiam.
  • Korytnačky a žaby patria medzi najstaršie živočíšne druhy, žili už v dobe dinosaurov!
  • Najmenšia korytnačka je ako mucha a najväčšia dorastá až do 3 a pol kila.

PODARILO SA VÁM ODFOTIŤ ZAUJÍMAVÉHO ŽIVOČÍCHA V LUŽNÝCH LESOCH? POŠLITE NA NÁŠ FACEBOOK FOTKU!

Nezabudnite si prejsť interaktívnu expozíciu v kaštieli. Ekocentrum Čunovo je pre verejnosť otvorené každý víkend od 10:00 do 18:00. Pohodlne sa k nemu dopravíte aj vďaka Integrovanému dopravnému systému v kraji – autobusom číslo 91.

Ďalšie časti nášho seriálu „Spoznajte Ekocentrum Čunovo“ si môžete prečítať tu: