Osveta ku Svetovému dňu duševného zdravia a Európskemu dňu depresie

93

Pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia a Európskeho dňa depresie, ktorý si každoročne pripomíname 10. októbra, by sme radi zvýraznili význam duševného zdravia. V rámci osvety nám poskytuje vhľad do problematiky garant MUDr. Vladimír Garaj.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je duševné zdravie definované ako stav duševnej pohody, v ktorom je človek schopný dať si rady so stresom, ktorý prináša život, realizovať svoje schopnosti, učiť sa, pracovať a prispievať k chodu komunity. 

Duševné, teda mentálne, či psychické zdravie je pritom ucelenou zložkou celkového zdravia a úzko súvisí so schopnosťou robiť rozhodnutia, vytvárať vzťahy a formovať svet, v ktorom žijeme. Psychické zdravie je tiež základným ľudským právom a je kľúčové k osobnému a sociálne-ekonomickému rozvoju.

Počas dňa duševného zdravia by sme sa mali viac zaoberať otázkami, čo duša je, čo predstavuje, ale aj čo prispieva k jej plnému zdraviu. Dušu pritom môžeme chápať z rôznych strán, napríklad v kontexte ľudskosti ako takej, ale aj ako integrálnu súčasť človeka spolu s jeho telesnou schránkou. Okrem biologickej, psychologickej a sociálnej roviny, by sme si mali pripomínať aj spirituálnu rovinu existencie každého z nás.

Niekedy sa duševné ochorenia prikradnú pomaly, inokedy vzniknú ako reakcia na udalosť, ktorú donesie život, v ďalších prípadoch hrajú rolu aj vrodené či získané aspekty. Odborníci rozlišujú celú paletu psychických ochorení, medzi ktorými dominujú schizofrénie, depresie, úzkosti a iné. 

Psychické ochorenia majú rôzny charakter, povahu a zaoberajú sa nimi lekári z odboru psychiatrie a psychológovia. Významnou mierou sa na pomoci pacientom trpiacim psychickým ochorením podieľajú okrem sestier, ošetrovateľov, i pastoračné služby a sociálni pracovníci. Títo všetci dbajú nielen o prevenciu duševných chorôb.

Svetový deň duševného zdravia by mal tiež prispieť k tzv. destigmatizácií pacientov psychiatrie, ako aj samotných psychiatrov a psychológov. I napriek pomerne širokej osvete v oblasti mentálneho zdravia sa často psychiatrickí pacienti i celá psychiatrická obec stretávajú s nepochopením a neprijatím. Zdá sa teda, že psychické ochorenia ešte nie sú plošne patrične chápané a spoločnosťou adekvátne prijaté.

MUDr. Vladimír Garaj – odborný garant a autor zdravotníckeho portálu zdravoteka.sk, nám v skratke poskytol tie najdôležitejšie informácie o tomto ochorení.

Množstvo článkov o duševnom zdraví nájdete na stránke Bratilsavského kraja www.niesomok.sk.