Zvieratá v našom regióne: Jazvec lesný

327

Jazvece sú nočné tvory a navyše veľmi plaché. Musíte mať šťastie, aby ste ich stretli. Ale aj tak vám toto milé ťarbavé zvieratko predstavíme bližšie.

Patria medzi lasicovité, ak ich však porovnáte s líškou, je ich v našich lesoch menej. Na dĺžku majú necelý meter, krátke nohy so siilnými pazúrmi a asi 15 cm dlhý chvost. Ich hlavným poznávacím znakom je však krásne sfarbenie srsti a čierno-biela pruhovaná hlava. Bežne majú len 7-8 kilogramov, pred zimným odpočinkom sa však vyjedia až na takmer 20.

Jazvece pôsobia roztomilo, sú to však pomerne agresívne zvieratá. Človeku neublížia, pri stretnutí ujdú.

Žijú v lesoch, sadoch, ale aj parkoch. Nie sú pre človeka nebezpečné a sú veľmi plaché, takže ak na ne napriek ich prevažne nočnému životu narazíte, rýchlo utečú. Pri náhlom stretnutí naježia srsť, podobne ako mačka. Nepatria medzi ohrozené druhy, na Slovensku žijú až na vyše 85 % územia. Na ich lovenie bolo špeciálne vyšľachtené psie plemeno – jazvečík.

Ak na jazveca v noci narazíte, môže vás prekvapiť aj vrčaním, je veľmi podobné psiemu.

Aj keď ich chôdza je ťarbavá, vedia veľmi rýchlo utekať a za noc prejdú až okolo 6 kilometrov, ich teritórium je však v okolí brlohu. Tieto brlohy sú facinujúce, pretože majú veľa podzemných chodbičiek až do hĺbky 5 metrov. Zaujímavé tiež je, že ho môžu zdieľať spoločne s líškou. Majú slabší zrak a vynikajúci čuch a sluch.

Jazvece sú všežravce, ale aj takzvaní „zdochlinári“. Chutí im hmyz, dážďovky, slimáky, žaby, malé hlodavce, ale aj vtáky. Považuje sa za škodnú zver, pretože neplechu robí napríklad v bažantniciach, kde vyberá hniezda. A ak nenájde nič z týchto živočíchov, nepohrdne ani zdochlinou. Občas si dá aj bukvice, žalude, orechy a lesné ovocie.

Stavbou tela sú zavalité, chôdza je ťarbavá, ale pri love sú rýchle a obratné. Svoje brlohy si vedia vyhĺbiť až do piatich metrov a nevadí im, ak sa im tam nasťahuje líška.

Jazvece vyzerajú kvôli stavbe tela, pruhom a nemotornej chôdzi veľmi milo, sú to však šelmy a kedysi boli dokonca zneužívané na zvieracie zápasy. Dožívajú sa asi 15 rokov. Ohrozujú ich však rôzne parazity – kvôli zloženiu ich potravy – či besnota. Zo zvierat sa majú na pozore pred vlkmi a rysmi. Aj keď ich ťažko uvidíte naživo, ich stopy môžete pomerne ľahko rozlíšiť od iných zvierat. Stopa je zložená z hlavného bruška a piatich menších brušiek prstov. Predné laby sú odtlačené hlbšie a majú výrazné pazúry.

Ďalšie časti seriálu nájdete tu: VydryDivé prasiatkaLíška hrdzaváSrny, jelene a danieleRaciNetopiere, Sovy a Bobry.